Съгласно информацията на сайта на НАСА, най-широко използваното днес летоброене е

...
Съгласно информацията на сайта на НАСА, най-широко използваното днес летоброене е
Коментари Харесай

Днес си отива едно десетилетие – поне според астрономическото летоброене

Съгласно информацията на уеб страницата на НАСА, най-широко употребяваното през днешния ден летоброене е измислено от абата Дионисий Малки някъде към 532-рата година. За насочна точка се употребява годината на раждането на Иисус Христос. Така годините преди раждането на Христос се отбелязват като пр.Хр., а годините след неговото раждане – сл. Хр. 

Има единствено един дребен проблем – в епохата от шестия век концепцията за “нула ” е била още незнайна на човечеството. Така в календара 1-ва година сл. Хр. е предшествана непосредствено от 1-ва година прочие Хр.  

Съответно, след 31-ви декември 1-ва година прочие Хр. следва непосредствено 1-ви януари на 1-ва година сл. Хр., тоест, липсва нулева година. И това основава голям проблем за нас, хората на съвремието. Ние познаваме нулата и я използваме, с цел да броим. Ето да вземем за пример – моето дете беше родено на 7-ми февруари 2019-та година. Никой естествен човек не би счел, че на 7-ми февруари синът ми е бил на една година и в този момент през 2020-та ще отбележим неговата втора годишнина. Напротив – детето ми е към момента на нула години и ще стане на една през февруари.

Така хората чисто интуитивно броят и десетилетията и столетията. Нормално е новото столетие да е почнало в година нула – 2000-та година, както и да завърши през 2099-та. Първото десетилетие от новото столетие стартира през 2000-та и завърши през 2009-та, а второто – през 2010-та и ще завърши през 2019-та. Хората нямат даже бегла визия за историята на класическите календари. Преди няколко дни един мой другар защитаваше концепцията, че десетилетието свършва в този момент, тъй като Христос се е родил в година 0. Ами не, другар – просто доста дълго време хората не са познавали нулата. 

Но надалеч по-сериозен проблем от общочовешката вътрешен глас са научните калкулации. На астрономите, които от време на време считат стотици, хиляди, милиони и милиарди години, им е мъчно да пренебрегват нулевата година. Затова тяхното летоброене е друго. Всякакви префикси и суфикси се отстраняват. Първата година сл. Хр. си е първата. Преди това следва нулева година, надлежно 1-ва година прочие Хр. се трансформира в 0, 2-ра година прочие Хр. се трансформира в −1 и по този начин нататък.

И фактически уеб сайтът calendars.wikia.com ни припомня, че има спор сред астрономите и историците, защото примерно 585-та година пр.Хр. е в действителност −584-та. Но астрономическото летоброене е единственото, което е уместно за математически цели.

Като умозаключение, с приемането на съществуването на година 0 ни доста по-лесно да приемем началото на вековете и десетилетията по този начин, както е комфортно и интуитивно за актуалния човек. А точно – съгласно разбирането ни, че нулата съществува. 

Така че в случай че сте решили през днешния ден да отпразнувате края на десетилетието, давайте! Днес десетилетието фактически завършва – най-малко съгласно астрономическото летоброене. Не е ваша виновността, че античните хора не са познавали нулата. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР